Tinerii fac parteneriat pentru dezvoltarea durabilă

Judetul BotosaniÎn această toamnă, la Chişinău şi Botoşani (România) a fost lansat proiectul „Parteneriat pentru dezvoltare durabilă”, administrat de Forul Tinerilor „Noua Moldovă” (FTNM) şi Organizaţia Tineretului Liber Botoşani (OTL). Proiectul şi-a propus consolidarea relaţiilor dintre organizaţiile neguvernamentale locale din zona de graniţă a Prutului în vederea îmbunătăţirii capacităţilor organizaţionale a acestora, creşterii gradului de vizibilitate publică şi promovării parteneriatelor transfrontaliere de succes. În calitate de grup-ţintă a proiectului au fost selectaţi reprezentanţi ai unor ONG-uri locale din municipiile Botoşani şi Chişinău, pentru care au fost organizate două sesiuni de informare – în lunile august şi septembrie. În cadrul acestor întruniri a fost realizat un schimb de bune practici şi îmbunătăţiri a tehnicilor de management organizaţional.
După sesiunea de informare de la Botoşani din 14-15 septembrie, pe durata a două zile s-a organizat un târg al ONG-urilor în vederea creşterii gradului de vizibilitate publică a sectorului şi elaborarea unui album de prezentare a organizaţiilor neguvernamentale locale şi a activităţilor acestora ca instrument pentru atragerea de resurse umane şi financiare. Vasile Halaşanu, preşedintele OTL Botoşani, a remarcat pentru TIMPUL că proiectul respectiv „a apărut ca urmare a unei colaborări extinse iniţial cu organizaţiile studenţeşti din R. Moldova, iar în prezent cu FTNM, condus de Angel Agache. Acest proiect a fost implementat graţie dorinţei ambelor organizaţii de a conlucra şi ca o iniţiativă a programului PHARE privind colaborarea transfrontalieră”.
La rândul său, Angel Agachi, preşedintele Forului Tinerilor „Noua Moldovă”, a opinat că „acest tip de proiecte se bazează pe parteneriate între două sau trei ţări. În cadrul proiectului nostru pot participa ONG-uri de pe ambele maluri ale Prutului, dar de fapt acţiunile sunt administrate de colegii din România, noi participând doar ca parteneri”. Potrivit lui Agachi, la proiect participă tineri nu doar din Chişinău, ci şi din multe alte localităţi din R. Moldova. Activitatea FTNM însă nu se rezumă doar la acest proiect de parteneriat. Au fost organizate acţiuni similare ce ţin de educaţia civică, participarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor şi o serie de proiecte social-culturale etc.
Iniţial „Parteneriatul pentru dezvoltare durabilă” a fost implementat doar în oraşele Chişinău şi Botoşani, dar reprezentanţii celor două organizaţii intenţionează să extindă această activitate, deoarece în provincie accesul tinerilor la informaţie este limitat.

~ de fres pe decembrie 6, 2007.

Lasă un comentariu